Wednesday, 11 June 2014

MYC ehk topelt kohv ja minimaalsed unetunnid liiga tarkade inimeste keskel


Alates eelmisest teisipäevast, 3. juunist kuni tänaseni olin ma Soomes Millennium Youth Campi raames ning ümbritsetud (esialgu hirmutavalt)  tarkade inimestega 31 eri riigist. Ma ei hakka iga päeva kohta eri kokkuvõtet tegema, pigem kirjutan välja juhtumid, mis mulle kõige rohkem elamusi pakkusid või uued teadmised, mida ma siit küllaldaselt kogusin.


  • Käisin esimest korda lennukiga Helsingis. Pool tundi lendamist ehk vaevalt jõuab lennuk õigele kõrgusele, kui ta juba maanduma hakkab. Süüa ka ei anta sellise lennu puhul...
  • Iga õhtu möödus lõkke, (sääskede), kitarrimängu ja kooslaulmiste saatel, mõnel päeval rohkem kui teistel. Korra sai ka korralikult saunas käidud ja vihtlemise ajal välismaalaste emotsiooni jälgitud. Koomiline. Aga nemad olid väga rahul.
  • Süüa sai 3 korda päevas pluss hilja õhtul oli hilisõhtune snäkk, pluss väiksed snäkid seal vahel. Kuidas on võimalik nii palju süüa.. Samas see nägi tõesti välja nagu tippklassi restoran ja ka toidud nägid superhead välja.
  • Kohv oli kogu aeg valmis, mu kofeiinikogused suurenesid märgatavalt. Pole ka imestada, et soomlased tarbivad päevas keskmiselt 4,9(!) tassi kohvi. Ja sinna kõrvale käib miljon erinevat piimasorti(rasvatu, 0,5%, 1,5%, 2,5%, täispiim, laktoosivaba piim jne), mis ajab ühe põlise eestlase kergelt segadusse.
  • Mu grupi inimesed olid alguses suhteliselt vaiksed, sattus selline grupp lihtsalt. Laagri keskpaigas said kõik juba päris hästi läbi ja juttu jagus. Mainin ära, et olin Food Science and Technology rühmas ja meie ülesandeks oli töötada välja prototüüp pakendist, mis oleks optimaalne värske toidu pakendamiseks. Värskeks toiduks me valisime liha (beef), mis meie arvates vajab kindlasti suurt tähelepanu nii oma kõrge hinna kui ka keskkonnamõju tõttu.
  • Mu igatsus reisimise järgi aina kasvab, miks mitte Tšiili või mingi muu kauge paik :)
  • Mu toakaaslane oli parim asi siin laagris. Vähemalt üks avatud ja lõbus inimene, kellega saab samas ka kõigest rääkida (Brasiillane siiski) :)
    Ta jõudis esimesel päeval (õigemini öösel) kell 3. Ürita siis ennast veenda, et tegemist pole murdvargaga ja pole vaja kurikat välja otsida.
  • Meie mõisahoone... wow. Megamõnus tuba, restoran, saunamajake, jõusaal, suur ala kaetud metsa, jõe ja sirelipõõsastega. Siin on linnades ka sirelipõõsad, ma armastan seda lõhna!
  • Külastasime Helsinki ülikoole (Aalto ja Helsinki). Kõik näeb väga hea välja, uuem tehnoloogia ja hea õppejõud.
  • Avamistseremoonial pidas kõne ka endine Soome president Tarja Halonen. Tema kui isiksus on nii inspireeriv, ta tuleb kõigest välja hea huumoriga ja joonistab hästi (kui ta kuulab parajasti kellegi kõnet, siis ta joonistab samal ajal ka sellest isikust portreed).

"Learn everything about something and something about everything"

  • Krevetid on peaaegu putukad, miks me siis putukaid ei söö? Need on hea valgu allikas. Euroopas öeldakse, et see pole mõeldud inimestele söögiks, samas kui vähemalt 2 millionit inimest sööb seda igapäevaselt. (Üks probleem, mida seminaril arutati)
  • Puutusin kokku paljude inimeste ja ekspertidega, kes lihtsalt armastavad oma ala. Näha neid oma tööst rääkimas on tõesti inspireeriv.
  • Tegin Eesti kohta esitluse ja Liisa lasi neile muusikat. Ma olin närvis, nii et ma ei mäleta mis ma kokku rääkisin. Oli suhteliselt spontaanne faktide ette ladumine kerge huumoriga. Teised pärast isegi kiitsid, seda ma ei osanud küll oodata :) Ja Kalevi komme kiitsid ka paljud, eriti läks neile peale valge šokolaad.
  • Käisime vaatamas Start-up Sauna nimelist ettevõtmist, mis on nagu Soome versioon Silicon Valleyst. Üritus venis veidi pikale, aga muidu oli igati asjalik kogemus.
  • Unustasin täiesti, et Soome on siin samas, rääkisime Liisaga oma jutte kui keegi äkki meile "tere" ütles. Loota ju võis, et eesti keeles rääkimine annab privaatsust juurde. Tuli välja, et üks eesti noormees on siin grupijuhiks. Väga ootamatu juhus :D
  • Olime kohalikus seikluspargis ehk saime ise teha nullist lõket, lasta vibu, ehitada parve ja läbida takistusradu:

  • Käisime paljudes workshopides, aga mulle meeldis üks, kust räägiti MRI asendusversioonist. Väga kallis masin, aga põnev tehnoloogia.
  • Teadlaste gurmee: vedelas lämmastikus külmutatud vahukommid.
  • Prahas oli selline ettevõtmine: koguti kokku 1 päeva pärast aeguv riis restoranidest ja poodidest, sellest tehti risotto ja anti nendele, kes ise ei suuda end piisavalt toiduga varustada. Selle tagamõte oli näidata, mida kõike saaks teha selle toiduga, mille me lihtsalt tuimalt ära viskame.
  • Tuleviku pakendid suhtlevad su külmikuga ja "parim enne" märked pakenditel on vana viis märgistamiseks ja sellele on leitud ka asendusi.
  • Ocean plastic- Soome firma maksab kaluritele, et need koguksid vees ulpivat plastikut ja siis see taaskasutatakse.
  • Minu superhüpertoredad rühmajuhid olid Emma ja Oskari:

  • Valgus on kahjulik teatud toodetele, sest see on energiaallikas. Eriti käib see rasvaste toitude kohta. Näiteks humal, mis on õlles, on tundlik valgusele. Nii et õlle hoidmine lahtiselt kuskil kohvikulaual, muudab üpris kiiresti selle maitset. Sama käib punase veini ja piimatoodete, küpsiste ja pähklite kohta. Ei tohiks osta läbipaistvas pakendis pähkleid ja juustu. Oleneb muidugi ka sellest, kui kaugel on toode riiulil valgusallikast. Farmi piimapudelid näiteks on läbipaistvad, see on esimene asi, millele ma mõtlesin kui me sellest teemast rääkisime
    Kartul läheb valguse käes roheliseks: see ei näita, et kartul on toores, vaid see onmürgine, sest see sisaldab solamiini(?). Roheliseks muutub kartul juba peale 5 pärva valguse käes hoidmist.
  • Soomes on gluteenivabade toodete valik nii hea. Igal pool on neil isegi mitu valikut..
  • Õpingud Soomes on tasuta, aga baka on praeguse süsteemi järgi soome keeles.
  • Meie eksperdid tõid meile väiksest šokolaaditehasest 2 kilo šokolaadi. Diabeetik olen varsti.
  • Saime galal oma projekti tutvustada ja oma ideid seletada. Raske on rääkida inimestele üldiselt, kui sa tahaks nii väga laskuda detailidesse ja rääkida kõigest, mis sinu arvates hea on.
    Hea toit, eri riikide saatkondadest olid esindajad kohal ja nägime taas oma eksperte ja mentoreid, kes on nii armsad ja ootavad mind sinna varsti õppima :)
  • Kui paljudes poodides on kiirkassad, siis ühes Soome kassas on "slow lane" ja see on kõige populaarsem atraktsioon kogu poes. Sinna lähevad vanemad ja aeglasemad, ratastooliga inimesed või inimesed, kellel on aega palju. Seal on isegi tee- ja kohvinurk ning diivanid. Ja jutukas teenindaja.



Praeguseks on kõik. Tuleb hakata kohvrit lahti pakkima ja siis saab lõpuks oma unevõla tagasi teha :)



No comments:

Post a Comment