Pages

Wednesday 13 October 2021

Mõtted toidust

Ma igatsen putru ja köögivilju ja hapukoort! 

Kuna mõned neiud plaanivad tulevikus reisi Lissaboni, siis kirjutan natuke põhjalikumalt toidust. 

Minu arusaam kokkuvõtlikult Portugali köögist: kreem ja muna, tursk ja sardiin, kartul ja sai. 

Lissabon on erakordselt multikultuurne linn ja see väljendub ka restoranide kirjususes. Kui aasia köök välja jätta, siis üldiselt olen aga tundnud puudust KASTMEST. Eelmine lõunapraad oli samuti kalakotletid (pasteis de bacalhau), kolme inimese riisiportsjon ja salatilehed. Isegi sööklatädi teab, et sinna kõrvale on ideaalne ju külm kaste :)

Söön oma sõnu. Selle postituse kirjutamise keskel sattusime Setubali linna, kus sõime kohalikku spetsialiteeti - chocos fritos ehk frititud seepia (kastmega!) 

See-eest on siin saiakultuur, mis küündib itaalia tasemele. Hommikuks kohalikud minu arust söövadki saiakesi. Lõunal on kõige kiirem ja mugavam on võtta käigu pealt kohvikust saiakesi või võileibu kaasa. Õhtusöögi kõrvale ka loomulikult saiakorv, või teistsuguses restos pita või naani korv. 

Tähtsamad saialised, mis peab ära proovima:

Prego - steigivõiku ehk siis kukli vahel on veiseliha, punkt.

Prego, uhkem variant on salatilehega (pigem erand) 

Bifana - lihavõiku ehk siis kukli vahel on mahlane sealiha küüslaugu ja ürtidega. Võikudele on soovitatav lisada rohkelt sinepikastet! 

Bifana

Pastel de nata (Pasteis de Belem pakub originaalretsepti järgi) - kõige tuntum Portugali magustoit, mida siin turistid ahmivad söögi alla ja söögi peale. Oma olemuselt on see väike kreemisisuga lehttaignakoogike. Olen ka Eestis seda proovinud, aga kohalik on palju mahedam ja mõnusam! 

Pasteis Belemis 

Travesseiro (Sintra, Casa Piriquita on sünnikoht) - lehttaignast "padjake", traditsiooniliselt kreemisisuga (muna ja mandel). Proovisin ka šokolaadi versiooni (s.t. rohke nutella täidisega) ja see oli omaette kuritegu. 

Padjakesed

Pastel de feijão - traditsiooniliselt ubadest ja lehttaignast tehtud magus kreemine saiake/koogike 

Pastel de feijão

Queijada - juustusaiake. Mina ootasin eestlasele kohaselt juusturulli, aga see on kujult pigem nagu madal kerkimata muffin. 

Queijada

Pao de queijo - tegelikult brasiilia päritolu, aga müüakse ka Portugalis poodides. Maitselt kõige lähim asi juusturullile, aga väikeste pallikeste kujul. Ostsime karbi neid, ühe kamaka juustu ja karbi kirsstomateid kaasa kui randa läksime. 

Juustupallid! 

Pão de Deus - jumalasai ehk kookose kattega saiake. Minu jaoks liiga saiane, Pätule meeldis. 

Pão de Deus

Tigelada - justkui Portugali kreembrülee koogina. Meile seda keegi reklaaminud polnud, aga poeletis nägi nii hea välja. Maitselt on lausa kohupiimakooki meenutav ja seega minu selle reisi lemmik! 

Tigelada

Bola de Berlim - kreemisisuga pontsik (muidu täpselt nagu moosipall). 

Saiakesed Setubali rannas

Igas poes oleme näinud ka nende croissante, mis erinevalt prantsuse klassikalisest saiakesest on brioche croissant ja näeb välja läikiv nagu pakendatud saiakesed .. Seda me ei proovinud, sest see ei näe isuäratav välja.

 

No comments:

Post a Comment